Psikolog Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Hepimiz yer yer kendimizi bireysel olarak baş edemediğimiz psikolojik sıkıntılar içinde bulabiliyoruz. Bu gibi durumlar ile ilk karşılaştığımızda durumla bireysel olarak baş edemediğini kabul etmek bazen bir çok kişi için zor olabiliyor. Bu bazı kişilerde bir eksiklik veya yetersizlik hissi tetiklediği için destek alma kararı zaman zaman geç alınabiliyor. Elbette, bir destek almaya karar vermek iyi bir sürece adım atılması açısından tek başına yeterli olmuyor. Özellikle artık dayanamadığınız noktada bu kararı verdiyseniz, hızlı bir şekilde bir psikolog seçmek isteyeceksiniz. Psikolojik destek alma süreci son derece yatırım yapılan, özellikle manevi yatırım yüksek olan bir süreçtir. Bu noktada unutmamalıdır ki, destek sürecine başlamadan önce doğru bir psikolog seçmeniz sizi süreç içerisinde oldukça fazla rahatlatacaktır. Bu yazımda, bir psikolog seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
Bu konuya Türkiye gibi bir ülkede değindiğimiz için, işin ekonomik boyutunun oldukça önemli olduğu son derece aşikar, ama müsaadenizle işin maddi boyutuna en son değinerek, karar bu noktaya gelene kadar dikkat edilmesi gereken ve işin ekonomik boyutunu değerlendirirken, göz önüne alınması gereken diğer noktalara başta değinmek istiyorum.
Psikoterapi, konuşma ve iletişim aracıyla yapılan bir çalışma olduğundan, görüşmeleri yapacağınız psikoloğun mesleki yetkinliği dikkat edilmesi gereken unsurların başında geliyor. Unutulmamalıdır ki, her ne kadar konuşma yoluyla yapılsa da bu görüşmeler bir arkadaş, bir akraba veya bir komşu ile yapılan konuşmaların son derece ötesindedir ve ciddi bir teknik alt yapı gerektirir. Bu noktada seçeceğiniz psikoloğun öncelikle lisans eğitiminin akredite bir üniversiteden psikoloji bilimi üzerine yapmış olması, sonrasında ise, klinik psikoloji üzerine bir yüksek lisans yapmış olmasına dikkat etmeniz son derece önemli. Bu noktada bir danışan olarak görüşeceğiniz psikoloğun diplomasını sorgulamak ve görmeyi talep etmek en doğal hakkınızdır. Böyle bir durumda psikolog bu bilgiyi sizinle paylaşma yükümlülüğüne sahiptir. Bu durum bir yasa ile mecbur kılınmamış olsa da, hakkınızı kullanıyor olmanızı önemle tavsiye ederim.
Bunun dışında, psikoloji alanı son derece geniş olduğu için, her psikolog farklı terapi yöntemleri kullanıyor olabilir. Çalışma başlamadan, görüşmeyi düşündüğünüz psikoloğun ne tarz bir yöntemle psikoterapi yaptığını sormanız ve aklınıza yatan bir yöntem ile ilerlemeniz de sizi süreç içerisinde daha hızlı bir şekilde yol almanıza yardımcı olacaktır.
Bir psikolog seçerken göz önünde bulundurmanızı tavsiye edeceğim bir diğer önemli nokta da, psikoterapi düzenli olarak yapılan bir çalışma olduğundan, bu çalışma için ayıracağınız zamanın hayat düzeniniz içinde sizi zorlayacak bir yüzdede olmamasıdır. Başladığınız süreçten maksimum verimi alabilmeniz için psikoloğunuzla geçirdiğiniz seanslar hayatınızda sabit ve düzenli bir yere sahip olmalıdır. Bu nedenle, seanslara giderken harcayacağınız vakit bir psikoterapi sürecinin önemli manevi yatırımlarından birisidir. Bu ne demek, güvenebileceğiniz psikoloğu seçerken aynı zamanda görüşme yapılacak olan muayenehane yerine gidiş dönüş zamanının hayatınızda çok büyük külfiyet oluşturmayacak bir lokasyonda olması da sürece yapacağınız manevi yatırımı azaltacak ve devamlılığınızı destekleyecek önemli bir unsurdur.
En son olarak yazımın başında belirttiğim şekilde, bütçe uygunluğuna da değinecek olursam, süreçten maksimum verim alabilmek için, gitmeyi düşündüğünüz psikoloğun seans ücretinin sizin için bütçenizi bozacak bir bedel olmamasına önem vermenizi tavsiye ederim. Bu akla yatkın ve elbette ki öyle yağacağım diyor olabilirsiniz. Yalnız iyi bir psikoloğu tercih etmek bazen yüksek bedelleri gözden çıkarmamıza neden oluyor. Şayet böyle bir isteğiniz var ve bu seçim sonucunda ekonomik sıkıntıya düşecekseniz, düzenlemeye çalıştığınız problemi düzeltirken, başka bir sorun yaratacağından, süreçteki veriminizi olumsuz etkileyecektir. Bunun yerine, bütçenize uygun seans ücreti olan bir psikolog ile çok daha hızlı bir şekilde ilerleyeceğinizi söyleyebilirim.
Unutulmamalıdır ki psikoterapi, maddi yatırımına kıyasla manevi yatırımı çok daha yüksek olan bir süreçtir. Bir psikologdan diğerine paylaştığınız bilgiler aktarılmadığı için, başlangıçta iyi uyum sağladığınız güven veren ve diğer açılardan da sizi yormayacak bir kişi ile ilerlemeye karar vermeniz sizin için önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır.
Eğer siz de bir psikoterapi sürecine girmeye karar verdiğiniz sizi bu kararınızdan dolayı tebrik eder, keyifli mutlu ve verimli bir psikoterapi süreci geçirmenizi dilerim.